Milyen egy városi bicikli?    holland kerékpárok    kiegészítők    facebook.com/hollandbringa    rólunk   

agyváltó    agydinamó    görgős fék    dobfék    fékkar    lámpa    csengő    kitámasztó    hajtómű    első csomagtartó    kosár    láda    sörös rekesz    gyerekülés    junior gyerekülés    kormányszár    táska    válltáska    lakat    patkó zár    külső gumi

SRAM T3 / Sachs Torpedo 3 gang Shimano Nexus 3 rollerbrake Shimano Nexus 3 kontrás
SRAM T3 kontrás szett
26-os kerékbe fűzve
28-as kerékbe fűzve
Shimano Nexus 3 görgőfékes 28-as (622) kerék 25.000 Ft
Shimano Nexus 3 görgőfékes 28-as (622) kerék marokváltóval, fékkel és szerelékkel 36.000 Ft
Shimano Nexus 3 kontrás szett 20.000 Ft
28-os (622) kerékbe fűzve 30.000 Ft
 
Shimano Nexus 8 rollerbrake Shimano Nexus 8 red band Shimano Alfine 8
Shimano Nexus 8 sebességes agyváltó
SG8R31 agy 28-as (622) kerékbe fűzve 50.000 Ft
SG8R31 agy 28-as (622) kerékbe fűzve, marokváltóval, szerelékkel és görgős fékkel 63.000 Ft
Shimano Nexus 8 sebességes agyváltó
SG8R36 agy
SG8R36 agy, marokváltó, görgős fék
Alfine 8 szett SG501 agy szerelékkel és marokváltóval
Shimano Nexus SG7R50 Sturmey Archer 3 sebesseges dobfékes Sturmey Archer 3 sebességes szabadonfutós
Shimano Nexus 7 sebességes agyváltó
SG7R50
Sturmey Archer 3 sebességes dobfékes szett

Sturmey Archer 3 sebességes szabadonfutós szett
13.000 Ft


Mit nyújtanak nekünk az agyváltók?

Egy zárt rendszer, így nem érzékeny a külső viszontagságokra, hóban-sárban télen-nyáron ugyanúgy működik. Ennél tudhat többet is, természetesen az agyváltók közt is van minőségi és funkcionális különbség. Ismereteink szerint vannak 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 12, 14 és fokozat nélküli verziók. A két sebesség nem sok, de ha ezzel megőrizhetjük a kerékpárunk kábel mentességét, az sokaknak elég. Így ebből a kontrás verziót javasoljuk. A három sebességes a legnépszerűbb. Létezik belőle fék nélküli, "fixi", kontrás, dobfékes, görgőfékes, tárcsafékes. Hazánkban a legelterjedtebb a Sachs Torpedo 3 gang ( SRAM T3 ). Borzasztóan jó, de sokan nem szeretik a kontrát, pirosnál szeretik a pedált úgy állítani, hogy rögtön taposni lehessen. Nekik ajánljuk a Shimano görgőfékes vagy a Sturmey Archer dobfékes változatát. Ezek is nagyon jó szerkeztek, a Shimano 3 sebességes görgőfékes változatát használják a bécsi, párizsi, londoni és sok belga egyetem bérbicikli rendszerében, a Sturmey Archer 3 sebességes dobfékes változata messze a legnépszerűbb a holland városokban. A több sebességest jellemzően a sportosabban közlekedők, a túrázók, a hosszú emelkedőt leküzdők választják, vagy akik elhagyják a sűrűn lakott terület okozta rengeteg, gyorsítási és lassítási kényszert. Jelenleg minden agyváltó egy váltókarral működtethető - már amelyiknek van - így nem kell két váltóval összebűvészkedni a megfelelő fokozatot, amibe váltáskor azonnal bekerül. A marokváltó ami az agyváltósok közt a legnépszerűbb, lehetővé teszi, hogy az utolsó fokozatból egy mozdulattal az elsőbe váltsunk, ami nagy kincs egy hirtelen megállás utáni induláskor. Ahhoz hogy a hajtás karbantartás igénye minimális legyen, a hollandok beburkolják a hajtásláncot is. Így nem csak a szoknya, nadrág nem lesz olajos, de a hajtás karbantartása se okoz rendszeres feladatot. Ahhoz hogy a kerékpár karban tartása ne adjon gyakran feladatot, nem csak a hajtást a féket is érdemes zárt rendszerben működtetni. Ennek köszönheti népszerűségüket a görgőfékes, a dobfékes és a kontrás agyváltók. Ha sokáig el akarod kerülni a karbantartást vagy a szerelőt, válassz agyváltót agyfékkel!


Hogyan válasszak agyváltót?

Mivel kevés kerékpárszerelő foglalkozik hazánkban agyváltó javítással, ezért olyat javaslunk amit nagyon nehéz tönkretenni, csak ez után következzen szempontként az ára! Ha 3 sebességes kontrás kell akkor a Sachs Torpedo ( SRAM T3 ), ha 7 vagy 8 sebességes kontrás akkor a Shimano. Szabadonfutósból a Shimano 3, 7 vagy 8 sebességesét javasoljuk, ezekhez felszerelhető a görgős fék is. A kedvenceink a Nottinghamben készült Sturmey Archer agyváltók, fél évszázados működő példányait gyakran látjuk, de kerékpárüzletben ilyehez jutni már szinte lehetetlen.